Ochutnávky Pořádáme pravidelné degustace řízené samotnými vinaři nebo samostatné degustace obvykle zaměřené na snoubení pokrmů s vínem a také degustace na objednávku pro uzavřené kolektivy. Každý den po celou provozní dobu je možné ochutnat vína některého z nabízených vinařství a také bezplatně ochutnat nabízená stáčená vína.

Archiv akcí

Sobota 16.5.2015 KORZO KRYMSKÁ

Naše vína jsou v k♡rzu...

12.12.2013 Vinařství Sůkal – Morava – Nový Poddvorov

doprovodné menu – Co dům dal – aneb Barykovy tradiční delikatesy

sýrová pomazánka se zeleným pepřem
škvarková pomazánka s pečenou cibulkou
čabajská pomazánka se sýrem Ravelin

Do pražských Vršovic tentokrát dorazil Milan Sůkal, aby ve vinotéce Baryk představil několik svých vín ročníku 2012 a premiérově také mladý Müller Thurgau 2013 a cuvée Krásná Hora – klaret 2013. Pro vrchol večera byly nachystány nedávno lahvované, správně temperované sklepmistrštyky - Pinot Noir v.h. 2011a Merlot v.h. 2011.

Vinařství rodiny Sůkalových hospodaří na 5,5 ha vinic, přičemž převážnou část této plochy zaujímají krásné viniční tratě Krásná hora a Kukvička, které se řadí v rámci Moravy dnes už mezi legendy. Těmto tratím zde také vděčí za své vyhlášené Pinot Noir, Merlot, Sauvignon. Na poddvorovské trati Remíze mají Sůkalovi také pár řádků s bio certifikátem, ale žádné extra bio víno neprezentují.

U Sůkalů si nepotrpí na třpytivé známky z různých parád, ale například ocenění – Šampion za kolekci vín v Národní soutěži vín a Slovácké podoblasti , přeci jen stojí za zmínku.

Milan Sůkal je sympatický chlapík, a k tomu vinař talentovaný a otevřený inovacím, díky čemuž dělá tak dobrá vína, že se jeho jméno v současném moravském vinařství stává pojmem. Není na Moravě mnoho vinařů, kteří jsou schopni tak citlivě propracovat některá vína – jako např. barikované Chardonnay nebo Sauvignon z předpanenské sklizně a již zmíněný Pinot Noir. Všechna zmíněná vína jsme tento večer ochutnali. Degustační pořádek byl zdánlivě překvapivý, ale ukázalo se, že žádné pravidlo není plavidlo, které nelze odlít. Vrcholná vína – Pinot Noir v.h.2011 a Merlot v.h.2011 doslova okouzlila.

Milan Sůkal se stal dalším vinařem, který nás přesvědčil o tom, že pokud se to dělá s láskou a citem, tak je to prostě dobré.

Díky za vaši i svou radost z vína. Váš Baryk


12.12.2013 Vinařství Sůkal – Morava – Nový Poddvorov 12.12.2013 Vinařství Sůkal – Morava – Nový Poddvorov 12.12.2013 Vinařství Sůkal – Morava – Nový Poddvorov 12.12.2013 Vinařství Sůkal – Morava – Nový Poddvorov 12.12.2013 Vinařství Sůkal – Morava – Nový Poddvorov 12.12.2013 Vinařství Sůkal – Morava – Nový Poddvorov 12.12.2013 Vinařství Sůkal – Morava – Nový Poddvorov 12.12.2013 Vinařství Sůkal – Morava – Nový Poddvorov 12.12.2013 Vinařství Sůkal – Morava – Nový Poddvorov 12.12.2013 Vinařství Sůkal – Morava – Nový Poddvorov

7. 11. 2013 Sekty - méthode traditionnelle

Párovací finger food menu:

Krevetová pěna
Tuňákové máslo s kaviárem
Zelené metchafés s Gran Moravií
to vše podávané na marinovaných ovocných finders

Ochutnávka přinesla poznání toho, že Crémant d`Alsace, rakouské Sekty – tradition, nebo španělská Cava jsou špičková šumivá vína za velmi příznivé ceny, oproti nabubřelým Champagne. Tyto sekty mají označení méthode traditionelle, což potvrzuje, že byly vyrobeny tou nejhodnotnější, tzv. tradiční nebo také šampaňskou metodou, tj. druhotného kvašení v láhvi.

Také na Moravě už vznikají kvalitní vína této kategorie, což na ochutnávce dokládal přátelský 3SEKT – brut od pánů L. Veverky, Škrobáka a Bízy z Čejkovic. Deset předvedených vín bylo lito do klasických alsaských degustačních sklenek zn.Lehmann, ručně vyrobených z křišťálového skla. Takové sklenice jsou speciálně konstruovány pro co nejlepší vychutnání Crémant d`Alsace a jsou opravdovým pozdvižením požitku z těchto skvělých sektů. Ve vinotéce Baryk se k sektům máme , a proto je tak podáváme vždy.

Vína doprovázely špejle s čerstvým marinovaným ovocem, kterým si každý mohl hrábnout podle libosti do některého chodu. Nejlépe bylo hodnoceno spojení hroznových kulí s krevetovou pěnou, jahody hrály nejlépe s avokádovým krémem a růžovým Crémant od Francoise Stempfela a tuňákové máslo s kaviárem sedělo nejlépe na ananasovém polštáři. Párovací menu tentokrát nepřipravoval žádný knižně proslulý šéfkuchař, ale já – Baryk.

Všechna vína byla hodnocena velmi dobře, nejvíce hlasů získaly- Cava – gran reserva 2008, která je ale také dvakrát dražší než všechny ostatní vzorky, Crémant d`A F. Stempfela (295,-Kč),veleelegantní Crémant d`A Carte Noir od Materne Haegelin(359,-) a Secco – tradition 100% Blaufrankisch od Langa z Burgenlandu (319,-Kč), sekt, který má navíc tak bělostnou róbu, že mu náleží označení svatební sekt a je také velmi oblíbený u svobodných žen.

Děkuji druhotnému kvašení a vám, přátelé… Váš Baryk


7. 11. 2013 Sekty - méthode traditionnelle 7. 11. 2013 Sekty - méthode traditionnelle 7. 11. 2013 Sekty - méthode traditionnelle 7. 11. 2013 Sekty - méthode traditionnelle 7. 11. 2013 Sekty - méthode traditionnelle 7. 11. 2013 Sekty - méthode traditionnelle 7. 11. 2013 Sekty - méthode traditionnelle 7. 11. 2013 Sekty - méthode traditionnelle 7. 11. 2013 Sekty - méthode traditionnelle 7. 11. 2013 Sekty - méthode traditionnelle

04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK

Degustační finger menu připravil Titus Eliáš – šéfkuchař restaurací Na Kopci/Na Konci

1. Kebab z tygřích krevet s citrónovou trávou a koriandrem
2. Carpaccio z červené řepy s parmazánovým krémem
3. Provensálský tataráček

Tentokrát přijal pozvání do vinotéky Baryk mladý svérázný vinař Filip Mlýnek, velký showman, ale především výrazná osobnost moravského vinařského pole a představil svým osobitým stylem vína Mlýnkovic malého rodinného vinařství. Filip Mlýnek je někdejší hlavní enolog vinařství Mikrosvin Mikulov, v současnosti hlavní enolog úspěšného vinařství Volařík, a to ještě s bohatými zkušenostmi z německého vinařského prostředí. V tomto případě ale pan sklepmistr rodinného vinařství z Dolních Dunajovic v Mikulovské podoblasti, které hospodaří zhruba na 4 ha vinic v okolí. Na tratích jako jsou Zimní vrch, Plotny a Liščí vrch pěstují zejména Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Hibernal, ale i modré Zweigeltrebe, Svatovavřinecké, Rulandské a Dornfelder. Nejlépe hodnoceny bývají a bylo tomu tak i na této ochutnávce, především oba Ryzlinky z trati Liščí vrch, které jsou vzhledem k pestřejšímu podloží této jedinečné trati výrazné a vrstevnaté chuti s povzbuzující mineralitou a navíc s Mlýnkovým nesmazatelným rukopisem. Vinařství produkuje ročně pouze zhruba 15 000 lahví a jejich vína jsou takřka nedostupná. Ve vinotéce Baryk je nastoupena kompletní sestava vín ročníku 2012, včetně obou Ryzlinků z Liščího vrchu, které se prakticky nedají jinde získat.

Na závěr Filip prozradil své interní odlišování vín svého malého vinařství a vín, která vznikají pod jeho rukou ve sklepích vinařství Volařík. Mohli jsme očekávat, že takové dělení bude mít ženský podtext. Svá vína Filip připodobňuje k rozcuchané Demi Moorové, zatímco Volaříkovy k Sharon Stoneové ve večerní róbě. Především prý ale myslí na svou ženu, která nám zase prozradila více než by Filip chtěl, což se můžete dovědět v rubrice “Co se stalo na závěr?“

Degustační párování vyznělo nejlépe pro – Kebab z tygřích krevet s oběma Vlašskými ryzlinky, Carpaccio hrálo osudovou s Chardonnay a tataráček si nejlépe rozuměl se Svatovavřineckým . Všem, kteří se podíleli na této ochutnávce, velice děkuji. Váš Baryk
» Co se stalo na závěr? «

04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK 04. 07. 2013 SHOW FILIPA MLÝNKA aneb nevšední představení vín ročníku 2012 z vinařství MLÝNEK

23. 05. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb

Tentokrát proběhla ochutnávka ve vinotéce Baryk za doprovodu živých melodií houslí a kytary, přičemž hlavním záměrem bylo předvést, kam pokročila technologie zpracování bílých vín na barikových sudech, a to především u vín moravských, kterých byla v degustačním menu zřetelná převaha.

Na Moravě nemá tato technologie tradici a víme, že se dříve často jednalo o pokus víno vylepšit nebo ho udělat zajímavým, který ale bez nezbytných zkušeností vinaře může vyvolat trapné rozpaky. Bylo by ale také smutné tento druh vína odmítat pro jednu nebo dvě méně šťastné zkušenosti. V Barykově sestavě se našly velmi zdařilé bílé bariky, včetně stáčeného Pinotu do Filipa Mlýnka, který měl roli nultého zavinovacího vzorku. Kromě vypůjčené Vendemie 2009 z Riojy, která působila velmi těžkopádně až přepáleně, získala všechna vína pěkné hodnocení.

Mezi nejchválenější patřily Chardonnay x Pinot 2012 z vinařství Gala, Riesling 2011 z Pfalzu, alsaský Klevener Cuvée Tentation 2008, který vinotéka Baryk exkluzivně dováží a prodává, avšak jednoznačným vítězem se stalo Chardonnay Reserva 2010 od Milana Sůkala z Moravy. Dvě vína ze Sonberku odprezentovala Vlaďka Mrázová – someliérka tamního vinařství, přičemž se zalíbil Sauvignon 2010.

Vypadá to, že z Moravy přicházejí stále kvalitnější vína, a to nejen bílá nebo barikovaná. Chvála Bohu! Párovací rybí menu v podobě Tataráku z uzeného lososa, Avokáda s lososovou pěnou a Pyré z uzené lisety se zeleným pepřem bylo dokonale rozebráno a nebylo vloženo zpět. Skvělé, přátelé! Tak jako vždy krásné a výstižné fotky vytvořil Mirek Waidinger, za což mu patří velký dík.
» Co se stalo na závěr? «

23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb 23. 5. 2013 BARIKY V BARYKU aneb Bílá barikovaná vína ze 4 oblastí objímající speciality ze zakuřovaných ryb

16. 11. 2012 - Svatomartinská oslava

Ve vinotéce Baryk se uskutečnila už 3. oslava svátku mladého vína za kterou se trochu schovávali i 2. narozeniny podniku. K parádním vínům z vinařství Libor Veverka z moravských Čejkovic byly připraveny konfitované husí stehna s provensálskou cognacovou omáčkou, karlovarský knedník a červené zelí. Jako předkrm posloužila výborná balkánská specialita - Banica a chuťové vášně se nakonec potěšily tak jako v loni obřím marcipánovým dortem ze skvělé cukrárny A les a Mami.

Všech 24 zůčastněných osob vypadalo spokojeně a tak si jen přát, abychom, až se zase rok s rokem sejde a My nesejdem víc než obvykle, se zase sešli... přátelé!

Za vstřícnost a přípravu pokrmů patří velké poděkování prvotřídní restauraci U bílé krávy, Janičce, Áje a skvělé cukrárně A les a Mami. Díky! Váš Baryk.

01. 11. 2012 - Vinařství REGINA COELI Trpělka & Oulehla

Další v řadě vinařů, kteří přijali pozvání a přijeli do pražských Vršovic, aby ve vinotéce Baryk prezentovali svá vína, byl tentokrát sympaťák z Nových Bránic ing. Luboš Oulehla.

Vinařství Regina Coeli, jež tento chlapík co by enolog představuje, je dlouholetou stálicí na vinařském moravském poli a v dolnokounickém regionu je skutečnou ikonou. Filozofií vinařství je dělat téměř výhradně suchá vína přírodního charakteru a samozřejmě vína vystihující osobitost místa původu. V oblasti Dolních Kounic jsou ideální podmínky pro plnější tělnatá bílá vína a bezesporu jedny z vůbec nejlepších na Moravě pro vína červená, zejména Frankovku, Svatovavřinecké, Merlot nebo André.
Ochutnávka tyto předpoklady potvrdila a přes veškerou chválu se nejvíce líbilo v tomto vinařství už tradičně skvělé Chardonnay (Zlatá medaile - Valtické vinné trhy) a oba Sauvignony, jak z trati Staré hory, tak z trati Karlov, které je klidně možné si představit vedle Sauvignonů světového formátu. Z červených překvapil a zaskvěl se zemský Modrý Portugal a parádou večera bylo mimořádné André p.s. ze skvělého ročníku 2009, které je zcela po právu členem galerie Salonu Vín ČR, tak jako v minulosti už celá řada jiných vín z tohoto vinařství.

K vínům byly tak jako vždy připraveny některé tradiční barykovy delikatesy, avšak pouze pro tento večer byla vyrobena specialita z plísňového kozího sýru a originálního citrónového džemu z Mentonu, která byla ušita na tělo už zmíněnému Sauvignonu - par excellence.

Velký Dík patří všem, kteří přispěli ke skvělé atmosféře tohoto večera. Díky! Váš Baryk.
» Co se stalo na závěr? «

28. 6. 2012 - Libor Veverka a jeho vína r. 2011

Ve vinotéce Baryk tentokrát představil svá vína malý velký muž, vinař Libor Veverka z moravských Čejkovic. Všichni tak měli možnost ochutnat kompletní skladbu ročníku 2011 a navíc vlajkovou loď - červené Cuvée Hrdost 2009, které vzhledem ke skvělému ročníku a dostatečné lahvové zralosti přesvědčilo, že i na Moravě se dělají červená velkých parametrů a všichni, kteří ochutnali, byli z tohoto zážitku poněkud pif.

Asi největší ohlas měly Sauvignon p.s. (zlatá VL Litoměčice), Tramín červený p.s. (stříbro VVT Valtice), Neronet p.s. (zlatá VVT Valtice), což jsou tradičně silní hráči tohoto sklepa, specialitou a raritou je bezesporu známkové víno Radost, vyrobené z prastaré odrůdy Chorvat s výraznou chutí lesních jahod, které vždy budí nadšení avšak celkový úspěch všech předvedených vín korunoval skvělý 3Sekt, sekt vyrobený tradiční šampaňskou metodou, který bezpochyby předčí mnoho o mnoho dražších Champagne.

Nenucený, velmi sympatický projev vinaře provedl poznání vín úspěšného ročníku 2011, která jednoduše přesvědčila o tom, že vinařství Libor Veverka i přes svou nenápadnost patří bezesporu mezi moravské vinařské celebrity.
» Co se stalo na závěr? «

28. 6. 2012 - Libor Veverka a jeho vína r. 2011 28. 6. 2012 - Libor Veverka a jeho vína r. 2011 28. 6. 2012 - Libor Veverka a jeho vína r. 2011 28. 6. 2012 - Libor Veverka a jeho vína r. 2011

17. 5. 2012 - Gourmet Čokolády XocoClub snoubené s vínem a sekty

Ochutnávka měla přinést především poznání nečekaného gurmánského zážitku, jakým je spojení kvalitní čokolády se správně vybraným vínem, ale také exkurz do čokoládového světa, kterým nás provedl český čokolatér Daniel Syrový, tvůrce několika originálních čokoládových edic, zejména té, která je speciálně zaměřena na snoubení s vybranými víny, sekty a destiláty.

Tato edice XC Chocoflouwer nese dva tituly, a to Heart Soul – 73% čokoláda z čokoládových bobů pocházejících z Tanzanie- vymyšlena je především ke kombinaci s plnými bílými víny a sektem. V našem případě se setkala s krásným ohlasem v kombinaci s polosuchým Tramínem – p. s. 2011 z vinařství L. Veverka z Čejkovic, dále s velmi plným Pinot blanc- v.h. 2005 školeným metodou „ Sur lie“ z vinařství Špalek a možná nejvíce nadchla svatba s překrásně ovocným 3SEKTem „méthode traditionnelle“ z moravských Čejkovic.

Další čokoládová hvězda z alchymistické dílny XOCOCLUBu je - Rose of Jericho – 69% z ostrova Sv. Dominika – o poznání aromatičtější, vždyť obsahuje 23 druhů koření, bylin a květů. Nejprve jsme ji vyzkoušeli se skvělým – Crémant d`Alsace – sektem vyrobeným rovněž tradiční metodou „Chamenoise“, po kterém následovala řada červených, převážně barikovaných vín. Největší úspěch sklidila kombinace s – Merlot v.h. 2009 z vinařství Volařík, který už sám v sobě nese výrazné tóny čokolády.

Svatbou večera se potom staly – Rose of Jericho s Cuvée Big Blend z vinařství IBY z rakouského Burgenlandu.

Během večera jsme ochutnali i další druhy čokolád a kakaových bobů a jako švestičku na závěr jsme okusili párování s domácím brandy z dřevěného soudku.

Dík patří všem milým zúčastněným, čokolatérovi Danovi Syrovému a XocoClubu a hlavně všem lidem, kteří svým nadšením, láskou a přesvědčením v to, co konají, dokáží inspirovat své okolí.
» Co se stalo na závěr? «

1.3.2012 - Červená vína z Moravy a Rakouska x domácí francouzské paštiky

Po čase jsme se opět sešli ve vinotéce Baryk, abychom tentokrát degustovali často (i oprávněně) podceňovaná a zatím jistě nedoceněná červená vína z Moravy a Rakouska.
Je pravda, že tyto vinařské oblasti se rozkládají o něco severněji než ty o poznání věhlasnější, což ale není důvod k upjaté přezíravosti , se kterou se často setkáváme. Vždyť vhodné podloží některých poloh, jako např. těžké kamenito-jílovité půdy jižního Slovácka pro Frankovku, Merlot či Cabernet Moravia, čejkovické jílovité pro skvělý Neronet či Cabernet Sauvignon, ale i minerálnější složení pro skvělé Svatovavřinecké, Pinot Noir nebo Zweigeltrebe, dále pak klimatické podmínky dávno ovlivněné teplým prouděním z uherské nížiny a vysokou absorpcí tepla alpsko-karpatských masivů, globální oteplování, které způsobilo za posledních 20 let nárůst průměrné roční teploty o 3,2 ºC a v neposlední řadě um a cit místních vinařů ve spojení s obrovským posunem výrobních technologií, znamená pro úroveň a konkurenceschopnost červených vín z Moravy, rakouského Weinviertelu a Burgenlandu skutečně mnoho.
Pro vinotéku Baryk je toto téma celkem příznačné, a to proto, že zde netají ambice posunout červená vína z těchto oblastí v povědomí všech milovníků červených vín do 1.řady. Ano, takových vín je zatím ještě stále relativně málo a ti, kteří zatím neměli štěstí se s takovými setkat, jsou pochopitelně skeptičtí a nedůvěřiví. Avšak ten, kdo je schopen objektivního pohledu na kvalitu, je bohatý svým respektem ke skutečnosti, že tak jako my lidé, tak i vše ostatní pocházející z přírody má svůj osobitý charakter daný místem svého původu, ten, kdo netrpí hodnotovým systémem celebrovaných titulů a jejich patřičných cen, ten, kdo v pohledu na krásu jen zarytě nesrovnává s ikonami světa, ten může být potěšen.
Nejlepší vinaři Moravy, Weinviertelu a Burgenlandu dokáží vytvořit skutečné skvosty mezi červenými víny a to, že existují tomu věřte, vždyť jsou i místa, kde se o tom můžete přesvědčit…
Mezi nejlépe hodnocená degustovaná vína patřila – Merlot v.h. 2009 (22 měsíců na sudech barrique) z VINAŘSTVÍ ROKU 2011 – vinařství Volařík, Svatovavřinecké p.s. 2009 (23 měsíců na sudech barrique) také z vinařství Volařík, Grand Cuvée 2006 (24 měsíců na sudech barrique) z vinařství Neustifter nebo jejich Zweigelt exklusiv 2007 a v neposlední řadě barikovaný Merlot z vinařství Beneš.
Ve vinotéce Baryk je ale možné ochutnat popř. koupit celou řadu dalších velkých červených, za které dá Baryk ocas do ohně…
K osmi degustovaným vínům byla připravena pětice domácích paštik francouzského typu, jmenovitě - konfitovaná kachna na pomerančích, burgundský divoký králík, kuřecí játrová terina s kandovaným ovocem a zeleným pepřem, kachní rilety a kuřecí terina „Á l´ancienne“. Všechny tyto mazané na kváskovém , rukodělném chlebu se sušenými švestkami.
Za návštěvu a spolutvoření skvělé atmosféry, za pozitivní energii a humor všem zúčastněným –DĚKUJU!
Váš Baryk
» Co se stalo na závěr? «

1.3.2012 - Červená vína z Moravy a Rakouska x domácí francouzské paštiky 1.3.2012 - Červená vína z Moravy a Rakouska x domácí francouzské paštiky 1.3.2012 - Červená vína z Moravy a Rakouska x domácí francouzské paštiky 1.3.2012 - Červená vína z Moravy a Rakouska x domácí francouzské paštiky 1.3.2012 - Červená vína z Moravy a Rakouska x domácí francouzské paštiky 1.3.2012 - Červená vína z Moravy a Rakouska x domácí francouzské paštiky 1.3.2012 - Červená vína z Moravy a Rakouska x domácí francouzské paštiky 1.3.2012 - Červená vína z Moravy a Rakouska x domácí francouzské paštiky 1.3.2012 - Červená vína z Moravy a Rakouska x domácí francouzské paštiky 1.3.2012 - Červená vína z Moravy a Rakouska x domácí francouzské paštiky 1.3.2012 - Červená vína z Moravy a Rakouska x domácí francouzské paštiky 1.3.2012 - Červená vína z Moravy a Rakouska x domácí francouzské paštiky 1.3.2012 - Červená vína z Moravy a Rakouska x domácí francouzské paštiky

11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice

V tento významný den pro českou vinařskou obec jsme řádně oslavili Svatomartinské 2011 a zároveň 1. narozeniny vinotéky Baryk.
Podobně jako v loni tento den jsme okusili mladé víno z vinařství Libor Veverka z Čejkovic. Po loňské zkušenosti s těmito víny jsme ale letos už nehledali žádná jiná. Vína z odrůd Müller Thurgau, Svatovavřinecké (rosé) a Modrý portugal se těšila upřímnému nadšení i u hrstky svatoskeptiků.
Za vinotéku Baryk je třeba poděkovat a to ať už těm, od kterých přitéká, tak těm ve kterých mizí, všem, díky nímž dochází k dobrým ročníkům... Prostě - Díky, přátelé!
» Co se stalo na závěr? «

11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice

03.11.2011 - Ochutnávka - Vinařská oblast Wachau

08.09.2011 - Ochutnávka - Sýrové speciality & Moravská vína

Cílem této ochutnávky, která byla pojmuta ve volném stylu, nikoli jako řízená degustace, jak tomu bývá obvykle, bylo předvést sýry z nabídky vinotéky Baryk v různých variacích a vhodné kombinaci s určitým vínem.
Hlavním chodem byla variace na známé švýcarské Fondue a sice složená ze sýrů - držovický Okáč (sýr typu Ementál) z biofarmy Držovice, Farmářské Pecorino a kravský sýr Zlatá Praha z mlékárny Polná. Toto české Fondue překvapilo a rozhodně nezklamalo i přestože jeho tavení bylo nešťastně ovlivněno nehořlavou hořlavinou I. třídy. Doprovodem mu byla vína - Rulandské bílé v.h. 2009 z vinařství Fojtík a Merlot p.s. 2008 z vinařství Trpělka a Oulehla.
Jako další sýrové speciality nechyběly Barykovy domácí pomazánky - tradiční jemná ze sýru Zlatá Praha doprovázená růžovým Merlot p.s. 2010 z vinařství L. Veverka a dále pikantní ze sýru Jarošovský zrající s nakládaným zeleným pepřem doprovázena G. Veltiner DAC 2010 z vinařství Neustifter. Pomazánky mazané na kváskovém chlebu z řemeslné výroby pekárny Noir jenž patří do stálé nabídky obchodu a to v možnostech: žitný semínkový, pšenično-žitný se sušenými švestkami, pšenično-žitný dýňový nebo bílý Toskánský ze semoliny, všechny zadělávané výhradně z kvásku.
Na závěr večera bylo možné sezobnout jednohubky z modrého sýra české výroby s cherry-grape v doprovodu polosladkého Chardonnay p.s. 2010 z vinařství P. Veselský.
Kvalita a osobitost originálních českých sýrů z nabídky vinotéky Baryk je nepochybná a tak snad spíše zdomácní...
» Co se stalo na závěr? «

11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice 11.11.2011 - Svatomartinská - Vína z vinařství L. Veverka - Čejkovice

14.07.2011 - Ochutnávka - Rosé & Klarety

Ochutnávka růžových vín a klaretů se uskutečnila v období příznačném pro popíjení vín tohoto druhu, tedy v období léta. Alespoň takto jsou u nás tato vína poslední léta chápána a i vinaři se tomuto trendu přizpůsobují.
Vyrábí se tak stále více rosé s důrazem na primární aromatiku a svěží dojem. Jsou ale i určité výjimky a vinotéka Baryk může nabídnout například vzácné známkové cuvéé Krásná Hora ročníku 2010 z vinařství Milan Sůkal, které je vyrobeno klasickou přírodní cestou a má tudíž perspektivu několikaletého hodnotného života.
Tak jako pro bílá vína, tak i pro růžová byl ročník 2010 velmi příznivý a jejich šťavnatá kyselinka z nich dělá podmanivě osvěžující společníky nejen pro letní období...

Nejvíce se líbila vína
Merlot-rosé 2010 - Vinařství L. Veverka
Cuvéé Krásná Hora rosé 2010 - Vinařství M. Sůkal
La Sorbiére 2006 - AOC Languedoc
Stáčená Frankovka rosé 2010
» Co se stalo na závěr? «

02.06.2011 - Ochutnávka - „VELTLÍNY“ Moravské versus Rakouské...

Stále ještě nejtypičtější bílá odrůda Moravy a vůbec nejtypičtější odrůda pro vinařské Rakousko. A protože vína z Moravy, Weinviertelu a Wachau mají ve vinotéce Baryk zásadní zastoupení, bylo nasnadě uspořádat ochutnávku právě na toto téma.
Připraveno bylo celkem zhruba 30 vín v galerii Veltlínů, ze které si po oficiální části degustace mohl každý host poručit jakýkoliv z nich. Avšak nejprve mělo 9 vybraných vín ukázat své charakteristické podobnosti, ale i odlišnosti jedné odrůdy, které vzhledem k různým místům původu mohou být nečekané.
A tak, jako jsou ty moravské příznačně hravé, nepravidelné, s hořkomandlovými tóny v mládí, aby později přecházely do silného výrazu, a to třeba exotického ovoce, jsou ty z Weinviertelu (vinařství Neustifter) přímočaré s primární aromatikou a velmi dynamickým projevem v chuti, tak Veltlinery z Wachau, své Mekky, jsou díky mimořádně příznivým podmínkám této oblasti a převážně břidlicovému podloží tím nejlepším, co vína této odrůdy nabízejí. Především svěžest, pepřnatost, pevná šťavnatá kyselinka, plnost a výrazná mineralita charakterizují tyto dnes velmi vyhledávaná vína. Výhradně ve vinotéce Baryk najdete tyto majstrštyky z vinařství Fink, které je pěstuje na jedné z vyhlášených vinic Wachau – Loibenberg. Ochutnávka potvrdila, že ročník 2010 nám dal pěkná, svěží, bílá vína a také že Veltlínské zelené jako odrůda patří mezi skvosty moravské i rakouské architektury.
» Co se stalo na závěr? «

Ochutnávka 02.06.2011 Ochutnávka 02.06.2011 Ochutnávka 02.06.2011 Ochutnávka 02.06.2011 Ochutnávka 02.06.2011 Ochutnávka 02.06.2011 Ochutnávka 02.06.2011 Ochutnávka 02.06.2011 Ochutnávka 02.06.2011 Ochutnávka 02.06.2011

05.05.2011 - Ochutnávka - Vinařství P. Veselský, Morava - podoblast Slovácka

Samotným vinařem Pavlem Veselským byla ve vinotéce Baryk odpresentována kompletní odrůdová skladba vín ročníku 2010 tohoto vinařství. I zde byla několikrát zmíněna známá skutečnost, že se v tomto ročníku na Moravě urodilo vína velmi málo, ale zato jsou bílá vína krásně aromatická.
Celý večer proběhl ve velmi příjemné atmosféře, k vínu byly připraveny domácí pomazánky a chleby z řemeslné výroby coby tradiční nabídka vinotéky. Především pak byla zřejmá spokojenost všech zúčastněných se všemi uvedenými víny. Vysloveně však nadchly - Veltlínské zelené jak., Sauvignon p.s., Cabernet Moravia jak. a mimořádně povedený Muškát Moravský kabinetní s necelým 5g/l zbytkového cukru, u něhož se mnozí shodli v tom, že se s tak harmonickým „moprem“ ještě nesetkali. Toto víno jehož bylo v tomto ročníku vyrobeno posmutno málo, je možné zakoupit výhradně ve vinotéce Baryk avšak podobně jako ostatní vína z tohoto vinařství, za velmi příznivou cenu okolo 120Kč za láhev.
» Co se stalo na závěr? «

Ochutnávka 05.05.2011 Ochutnávka 05.05.2011 Ochutnávka 05.05.2011 Ochutnávka 05.05.2011 Ochutnávka 05.05.2011 Ochutnávka 05.05.2011 Ochutnávka 05.05.2011 Ochutnávka 05.05.2011 Ochutnávka 05.05.2011

24.03.2011 - Ochutnávka - Originální české Sýry x Vína z Moravy, Rakouska a Alsaska

Opět spíše přátelská atmosféra na jedné z ochutnávek vinotéky Baryk, kde se z dřevěného mola nabízelo 10 různých sýrů od českých malovýrobců a s nimi vína z Moravy, Rakouska a Alsaska. Nejvíce chutnaly čerstvé farmářské sýry s rakouským DAC Veltlinerem z v. Neustifter, pomazánka ze sýru Zlatá Praha s Alsaským z v. Muller et Fils a Gran Moravia se Svatovavřineckým barrique v.h. 2006 z v. Špalek.

Ochutnávka 25.2.2011 a 3.3.2011 Ochutnávka 25.2.2011 a 3.3.2011 Ochutnávka 25.2.2011 a 3.3.2011 Ochutnávka 25.2.2011 a 3.3.2011 Ochutnávka 25.2.2011 a 3.3.2011 Ochutnávka 25.2.2011 a 3.3.2011 Ochutnávka 25.2.2011 a 3.3.2011 Ochutnávka 25.2.2011 a 3.3.2011

25.2.2011 a 3.3.2011 - Ochutnávka - Francouzské paštiky (Terrine, Rillettes) x Burgundské Pinot Noir"

Tyto ochutnávky posloužily nejen jako degustace dvou pro Francii tak typických veličin, ale také pro zajímavé poměření vín z odrůdy Pinot Noir, pocházejících na jedné straně z rodného Burgundska a na druhé straně moravských Pinotů. Nejlépe byly hodnoceny - Pinot Noir v.h. 2008 z v. Sůkal, Rulandské modré v.h. 2006 z v. Trpělka & Oulehla, Rulandské modré jak. 2006 z v. Špalek.
» Co se stalo na závěr? «

21.01.2011 - Ochutnávka - Zabijačkové pochoutky x Moravská vína

Ke známým hodovním pochoutkám jsme se pokusili najít ideální vinné protějšky. Nejlépe tak dopadlo snoubení ovaru a guláše se suchým Neuburským resp. polosuchým Vlašským ryzlinkem z v. Vinice Hnanice.
» Co se stalo na závěr? «

17.12.2010 - Ochutnávka - Japonské SUSHI x Bílé víno

Za dohledu a přispění japonské kamarádky Mami Suzuki, jsme dvacítce zúčastněných naservírovali maki a nigiri v 9 variacích. Z vinných snoubenců se této japonské specialitě náramně oddaly Veltlíny vinařství Fink z Wachau.
» Co se stalo na závěr? «

16.12.2010 - Prezentace vín a sýrů v Diamond Clubu hotelu Hilton Prague

Vedle již známých dovozců vína jakými jsou společnosti Champagne s.r.o., či Neubauer & syn jsme s až nečekanou odezvou odpresentovali některá vína z námi nabízených vinařství. Mimořádný zájem vyvolaly zejména Merlot v.h. 2009 z vinařství Beneš, Sauvignon p.s. 2009 z vinařství L.Veverka, sladký Tramín v.h. 2009 z v. Vinice Hnanice nebo Riesling smaragd 2009 z v. Fink-Wachau. Kromě těchto vín se zde zaskvěl také sýr Zlatá Praha.
» Co se stalo na závěr? «

Prezentace vín a sýrů 16.12.2010 Prezentace vín a sýrů 16.12.2010 Prezentace vín a sýrů 16.12.2010 Prezentace vín a sýrů 16.12.2010 Prezentace vín a sýrů 16.12.2010 Prezentace vín a sýrů 16.12.2010 Prezentace vín a sýrů 16.12.2010 Prezentace vín a sýrů 16.12.2010 Prezentace vín a sýrů 16.12.2010 Prezentace vín a sýrů 16.12.2010

10.12.2010 - Ochutnávka z 8 sudů

Ochutnávka všech aktuálně nabízených stáčených vín z Moravy a Rakouska, měla za cíl ukázat, že i tento druh vín stojí za určitých okolností za pozornost. Nejvíce se líbila polosuchá Pálava z Moravy a cuvée Merlot Cab. Sauvignon z Rakouska. Kvalita může být i tam, kde ji obvykle nečekáme.

11.11.2010 - Svatomartinská

Ve znamení oslavy tohoto vinařského svátku proběhlo ve vinotéce Baryk její neoficiální otevření. Více než tři desítky přátel a známých tváří ochutnaly svatomartinská vína ze 3 vinařství, přičemž jednoznačně nejvíce chutnala vína od Libora Veverky z Čejkovic, která také byla ještě tentýž večer vypita a do poslední lahve rozebrána.

Jak nás hodnotí - Scuk
Yelp

Sýr GRANA TRENTINO DOP
zralost 20 měs.
Koupíte pouze ve Vinotéce Baryk.

Úspěchy

IBY Blaufränkisch DAC Reserve Chevalier 2011 - Champion v kategorii červených vín

94,6/100 bodů

Stáčené oleje

od malých výrobců

Olivové, dýňový, avokádový, ořechový, slunečnicový.
Výhradně lisované za studena.

Stáčené olivové oleje

Čerstvý Dýňový olej - nefiltrovaný 68Kč/100ml

NOVINKA

extrapanenský
hroznový olej
Rakousko

Najdete v naší nabídce delikates.

Ochutnávka dne

Každý den, po celou provozní dobu, máte možnost ochutnat vína z některého z námi nabízených 25 vinařství a samozřejmě z nabídky vín sudových.
Můžete se zdržet na skleničku...

Zasílat akce

Zadejte váš email:

Otevírací doba

Po - Pá: 13 - 20 hodin
So: Zavřeno
Ne: Zavřeno

Kontaktní informace

Ruská 451/10
101 00, Praha 10 - Vršovice
Tel.: +420 739 095 800
E-mail: info@vinotekabaryk.cz

Zobrazit mapu | Údaje o firmě

STÁČENÝ

extrapanenský
OLIVOVÝ OLEJ
- ART -
Portugalsko
kat. superior


Stáčíme od 250ml
Cena za 1L - 229Kč
Cena za 3L - 590Kč